Zero waste na weselu? A dlaczego nie?!

zero waste

Zero waste w weselnej odsłonie

Zero waste wkroczyło na weselne sale. Dlaczego? Bo okazuje sie, że przy planowaniu i organizacji wesela możemy mieć także na względzie zasady przyjazne środowisku. Główne zasady zero waste ogólnie znamy: ograniczenie plastiku, dzialania przyjazne środowisku, nie marnowanie niczego, co można wykorzystać ponownie lub komuś przekazać. A jak wygląda wprowadzenie zasady zero waste w czyn właśnie na weselu?

Zero waste to nie moda, tylko styl życia

A skoro to styl życia, na dodatek świadomy styl życia, dlaczego nie zastosować go właśnie na weselu? Niektórzy się skrzywią: jak można wprowadzać ograniczenia na weselu? Cóż, wystarczy pomyśleć ekonomicznie i… ekologicznie. Pomoże nam w tym kilka podstawowych zasad.

Czego naprawdę potrzebuję, a czego tylko chcę?

Kieruj się podejściem zdroworozsądkowym. Zacznij już na etapie zbierania ofert. Po co kilkadziesiąt folderów czy wizytówek, skoro wystarczy spisać adres strony internetowej i wszystkie informacje znaleźć właśnie tam? To samo dotyczy wszelkiego rodzaju ozdób, gadżetów, które już kilka godzin po weselu wylądują na śmietniku. Ograniczenia nie są takie złe, gdy pomyśli sie o tym, jak bardzo drobiazgi składają się na większe problemy. Wiele rzeczy można wypożyczyć albo dać pole do popisu kreatywności i dać przedmiotom „drugie życie” w zupełnie nowej odsłonie.

Jednorazówki są niemodne…

Dlatego każdemu elementowi planowanych dekoracji przyglądaj się jako przedmiotom do ponownego wykorzystania. Przekaż je dalej, oddaj, sprzedaj, zmodernizuj, zrób cokolwiek, aby miały możliwość przydać sie jeszcze komuś. Genialnym pomysłem jest zastąpienie np. konfetti z papieru suszonymi płatkami kwiatów. Recykling to wielki sprzymierzeniec zasady zero waste.

Nie wyrzucaj jedzenia!

Filozofia zero waste przeciwdziała najgorszemu marnotrawstwu, czyli wyrzucaniu nadmiaru jedzenia. Nie dajcie się zwariować zasadzie, że na weselu stoły mają się uginać od potraw. Przemyślany i ciekawy, wcale nie przebogaty  jadłospis może być dla gości większą gratką niż stopniowo schnące kotlety i marniejące sałatki. Po weselu obdarujcie swoich gości tym, co pozostało na paterach – wystarczy wcześniej przygotować odpowiednie pojemniki.